Boerkini of string?

Zwolle kwam een poos geleden in het nieuws omdat zij een vrouw in een boerkini uit het zwembad hadden verwijderd, omdat het aanstootgevend was voor andere badgasten.

Ik vraag mij af waarom er in Nederland een dergelijke discussie gaande is? Staan wij als nuchtere Nederlanders niet bekend om onze tolerantie? Is het kleine landje aan de Noordzee niet wereldwijd bekend omdat hier alles mogelijk is? Is het niet zo dat wij de barricaden opgaan  omdat wij vinden dat iedereen voor zijn mening mag uitkomen?

Of is hier iets anders aan de hand? Zijn er gewoon mensen in Nederland die elk verschil van een andere cultuur proberen "in te burgeren"? Is het misschien  zo dat wij helemaal niet tolerant zijn, en dat wij tegen elk verschil ten strijde trekken?

Even dacht ik dat er misschien Nederlanders  waren die ten strijde trekken tegen de opkomst van de Islam. Dat zouden dan Nederlanders zijn, die vanuit hun Protestantse Christelijke achtergrond de Nederlandse cultuur willen beschermen. Een soort patriotten, die de waarden van de Prins van Holland willen behouden.

Nou niets is minder waar, volgens mij is het niks anders dan dat er mensen zijn die koste wat kost de Nederlandse verloedering willen behouden. Nederland is toch immers zo vrij? Hier moet toch alles kunnen? Iedereen mag toch voor zijn mening uitkomen? Nou mooi niet, wij zijn helemaal niet tolerant. Wij zijn alleen maar tolerant als wij onze wietplantages maar mogen houden. Als wij ons zelfbeschikkingsrecht maar mogen houden. Wij zijn toch zeker zelf baas over ons lichaam?  Zolang wij maar bijna naakt in het zwembad mogen lopen, maakt het ons niet uit of wij daar iemand mee choqueren. Dat is toch onze vrijheid?
Wij mogen toch ook in een string lopen met allerlei tatoeages? Of mag ik daar nu ook over gaan klagen bij de zwembaddirectie? 

Gisterenavond vroeg een journalist van Netwerk aan bezoekers in een zwembad wat zij van een boerkini vonden. Heel treffend wat een van die vrouwen toen zei: "Als ze die boerkini goed gaan vinden krijgen we straks een discussie over de bikini. Dat is dat zeker niet netjes meer."
En dat is nou net hoe wij  Nederlanders denken. Alles is goed, zolang het maar geen aanval is op onze eigen denkwijze en gewoontes, want die zijn onaantastbaar. 

En wat is de plaats van Christenen hierin? Zouden wij als Christenen niet veel duidelijker stelling moeten nemen tegen het vele bloot en naakt in onze samenleving? Of zijn wij er la aan gewend? Of gaan we liever niet de discussie aan? Zijn we bang dat wij net zo impopulair worden als de moslimvrouw die een boerkini aan wil? Ik denk dat het tijd wordt dat iedereen die zegt Christen te zijn, dat ook laat zien.
Alleen maar praten over het feit dat Nederland vroeger zoveel Christelijker was, is niet genoeg! Als alle Christenen een duidelijk geluid zouden geven, zou de Nederlandse vrijheid wel eens toleranter kunnen zijn, voor (preutsere) normen en waarden.  Wanneer mag ik uw geluid horen?


29
AUG
2011

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer


Volg mij op LinkedIn Volg mij op Twitter Volg mij op Facebook